26 Ocak 2009 Pazartesi

Kazık tabanının azizliği! - Firüzan Baytop

Kazık tabanının azizliği!
Firüzan Baytop

Bana bir dayanak gösterin, dünyayı oynatayım.
Pitagoras Yunan Matematikçi

Ataköy 2.kısım inşaat alanımızın, Kuzey - Güney yönünde orta bölümü yüksekçe, Doğu ve Batısı eski dere yatağı.Sağlam zeminde olan 3 ve 4 katlı binaları tekil sömelli, 13 katlılar ile denize bakan ön sıranın ortadaki 10 katlı üç adedini de radye temelli olarak yapıyoruz. Ön sıranın Doğu ve Batı yönlerindeki ikişer adedini de kazık temelli yapacağız. Kazıkları “Fore kazık” olarak Fazıl İ. Verdi firması yapacak. Müdür Peyami, şantiye şefi Natık beyler.

O zamanlar Rotary deliciler pek bulunmuyor. Firma kılıf çakma, içini oyma işlerini basit yuvarlak ağaçlardan üçayak sehpalı şahmerdanlarla, çevreyi çamur deryasına çevirerek , kısa sürede tamamlıyor. Şimdi sıra deneylerde. Her binanın seçtiğimiz bir kazığında “Yükleme deneyi” yapacağız. Deneylerin üçü başarılı oluyor, ancak sonuncusunda problem çıkıyor. Kazığın oturması bir türlü durmuyor. Oysa şartnamemize göre delmeler som kayayı bulana kadar sürdürülecek ve kayanın içine de 80cm. Girilecek. Bu durumda deneme yükünde oturmanın durması/ duralaması gerekirdi. Deneyi durduruyor, kazı profillerini tekrar gözden geçiriyoruz.

Görüyoruz ki bu kazık kayaya 80cm. değil 20cm. girmiş. Soruşturuyoruz. Sondör kayayı bulduktan sonra bir türlü 20cm. den fazla delememiş. Bu som kayadır diye delme burada kesilmiş. Çaresiz o kazığın yanında bir sondaj yapmaya karar veriyoruz. Sondajda görüyoruz ki bulundu denen sağlam zemin som kaya değil 1.20m. kalınlığında bir kaya tabakası imiş. Altında 1,0 m. lik bir kil tabakası var, som kaya ondan sonra başlıyor. Sondör baltayı kayaya vurdukça, altı yumuşak olan kaya tabakası titreştiğinden oyulamıyor ve delme 20cm. de kesiliyor.

Deney yapılan ikili kazık grubunun yanına, ara kaya tabakasını geçip gerçek som kayaya oturan, iki yeni kazık usulünce yapılıyor. Bu kazıkların bedelini, hatırladığım kadarı ile Verdi’ye vermedik. Bu onların kusuru idi, kuşkusuz.


Firüzan Baytop
Y.Mimar

1 yorum:

  1. bence verilmeliydi Firuzan bey..çünkü görülen bir kusur değil imiş.Görülemeyen bir kusur..saygılarımla.
    M. Onur Altınay
    İnş.Müh.

    YanıtlaSil