26 Ocak 2009 Pazartesi

Yeri değiştirilen ağaç - Firüzan Baytop

Yeri değiştirilen ağaç
Firüzan Baytop

Bitkileri sevmekle başlamalı, gerçek sevgiyi öğrenmeye
Gudjieff

Ataköy 2. Kısım inşaatına, bankanın bize sağlayabildiği finansmanın verdiği olanaklar hızında, devam ediyoruz. 3 ve 5 katlı blokların kaba inşaatlarını tamamlamışız, yüksek katlıları tamamlamaya çalışıyoruz.

Artık sıra merkezi çarşı inşaatına geldi. İşin başından itibaren mümkün olduğunca arazinin doğasını bozmamaya, ağaçları korumaya çalışıyoruz. Zorunlu olarak bir ağacı kesmek durumunda kalırsak hemen en uygun yere yeni bir ağaç dikiyoruz. Ağaçlar fideliğimizde hazır.

Ancak çarşı inşaatımızda durum farklı. Kocaman bir ağaç, çarşıda birbirine zıt ikişerli blokları birbirine bağlayan saçağın tam altına rastlıyor. Bu bir çitlembik ağacı. Keseceğiz çaresiz diyorlar. Soruyorum kaç yıllık diye, 30-35 yaşlarında diye tahmin ediyorlar. Kıyamıyorum, elbette bir çaresi vardır kurtarmanın, olmalıdır. Çaresi, ağacı yerinden kaydıracağız.

Önce ağacın üst bölümünü yanlardan ve tepeden traşlıyor, ağacın çevresinde 2,5x2,5m. toprak kalacak şekilde 2m. derinliğinde kanal açarak, ağacı kök toprağı ile birlikte ana topraktan ayırıyor, dört yandan ağacın altını da bir miktar oyuyoruz. Şimdi sıra ağacı çekmede.

Ağacın kök toprağını, dağılmaması için 3-4 sıra çelik kablo ile çemberliyoruz ve ağacı bu kablolardan bir D.9 paletli dozer ile kanal boyunca çekmeye başlıyoruz. Ancak çek allah çek, ağaç 30 derece şakulden eğildiği, kökün bir kısmı yukarı kalktığı halde yerinden kıpırdamıyor. Ağacın kökünün yukarı kalkan bölümünün altına bir bakıyoruz ki diklemesine derinlere inen kalın bir kökü yok muymuş. Neyse bu kökü kesiyor ve ağacı kanal boyu 15m. yana çekiyoruz.

Şimdi, 2001 yılında bu ağaç 70-75 yaşlarında olarak etrafa güzellik ve serinlik saçıyor. Siz olsanız bundan mutluluk duymaz mısınız?

“Bitkileri sevmekle başlamalı” diyor Gudjieff, “gerçek sevgiyi öğrenmeye” Haksız mı?

Firüzan Baytop
Y.Mimar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder