26 Ocak 2009 Pazartesi

Mekkare takımı - Yücel Erimtan

Mekkare takımı
Yücel Erimtan

Eğer bir yöntem diğerinden iyiyse, emin olabilirsiniz ki o doğanın yöntemidir.
Aristo

Her iş adamının hayatında hiç unutmadığı olaylar vardır. Bunlardan bir tanesini anlatmak isterim.

Müteahhitliğe ilk başladığımız yıllarda, ulaşımı oldukça güç bir bölgedeki bir hava meydanının, pist uzantısı inşaatı işini almıştık. Elimizde kazı yapabilecek hiç ekipman olmadığı için, çok eski bir dozer kiralayıp iş yerine götürdük. Makina arıza yaptı. Elimizde ne tamir edebilecek bir ekip ve yedek parçası, ne de tamir edebilecek personel var.

Bu arada birisi çıkıp, çok enteresan bir ekibin taşıma mesafesi yakın ise günde 300 - 400 m3 kazi yapabileceğini soyledi. İlgilenince anladık ki bahsedilen bu ekip, 30 - 40 katırla 60 - 70 kişilik bir ekip. Bu ekibe ”mekkare takımı” deniyormuş.

Meydan yetkilisinden, katırların kazıcı ve taşıyıcıların ve meydan tel örgüsü dışında gecelemeleri şartı ile, müsaade aldık. Bunun üzerine ekibi, vagonlarla işyerine getirdik.

Kazı ve taşıma işi başladi. Istenen sonucun alınacağı görüldü. 2 kişi kazıp, gelen katırın iki tarafindaki tahta kovalari kürekle dolduruyor, 1 kişi de katırı depo mahalline götürüp kovaların iplerini çekip kazılan malzemeyi boşaltıyor. Tekrar kapakları kapayıp geri getiriyor. Bu şekilde 1 ay kadar çalıştılar. Işin tamamlanmasına birkaç gün kala, meydan yetkilisi heyecanla gelip; uçakla resmi bir heyetin işin durumunu görmek üzere geleceğini bildirmez mi?

Apar topar tüm ekip tel örgünün dışına çıkarıldı. Bir iki saat içinde bir kaç kişi ve bir kaç katır, hayvanlarin tezeklerini temizledi ve dışarı çıkarıldı. Gelen teftiş heyetine de, aksi gibi dozer’in, o gün arızalandığı söylendi.

Teftiş heyetinin, durumdan memnun olduklarini beyan edip, gitmesinden sonra, mekkare takımı yeniden işe başlayip bir kaç gün içinde kalan işi başarı ile bitirdi.

Yücel Erimtan
İnşaat Y.Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder