Menafi-i Mülk-i Millet
70’li yıllar. Tuzlada Alarko- Alamsaş “Ağır Makine Sanayii” fabrikamızı yapıyoruz. Çok hızlı çalışıp bir an önce üretime geçirilmesi zorunlu, ancak işler istediğimiz hızda ilerlemiyor. Bir ziyaretimde çok daha önce bitmeleri gereken kimi işlerin neden geciktiğini sorduğumda (Dalaman Kâğıt Fabrikası “Su temin, İsale ve Arıtma “ işi ile ilgili anılarımda, şantiyelerde çıkabilecek sorunlardan söz etmiştim. Bir şantiyede elbette sorunlar çıkacak, ancak) şantiye şefimiz, “O işlerin gecikmeleri hususunda size yüzlerce neden sıralayabilirim” deyince tepem atmış, “Sizler nedenler sıralamak değil, sorun çözmek için buradasınız” diye onu azarlamıştım.
* * *
(Fevzi Akkaya anlatıyor):
STFA Bartın limanında Nato’nun denizaltı ikmal ve koruma tünellerini yaparken – bir çökme durumunda desteklemede kullanılmak üzere - tünel ağzında şartname gereği bulundurulması zorunlu olan güvenlik keresteleri yok diye kontrol, bir cuma sabahı işleri durdurur. Dağda tomruklar hazır ancak bunları mandalarla sürükleyerek işbaşına getirecek olan mandacılar “Mubarek cuma günü manda çalıştırılmaz” diye işe çıkmıyorlar.
Bartınlı bir genç sorunu çözer. Nasıl mı?
Bartın müftüsünden “Menafi-i Mülk-i Millet ve Müdafaayı Memleket için mubarek cuma günü de manda çalıştırılabilir” fetvasını alarak.
Az sonra mandacılar ellerinde bayraklar, çiçeklerle süsledikleri mandalarını şarkılar söyleyerek çekip dağ yolunu tutar, tomrukları tünel ağızlarına indirirler ve tünellerde kazılar yeniden başlar.
Bu genç Işıklar Holding’in kurucusu Turgut Işık’tır. Yazık, genç yaşta öldü.
26 Ocak 2009 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder